Desszert könyv

Gesztenyés kocka

Tészta hozzávalói 20 x 30 cm-es tepsihez:

3 ek liszt
3 db tojás
3 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg margarin
1/4 cs sütőpor
1/2 ek kakaó (cukrozatlan)


A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. 

A margarint olvasszuk fel, majd hűtsük ki, és állandó keverés mellett csorgassuk a cukros-tojáshoz, és keverjük még 1-2 percig.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá. A lisztet keverjük össze a kakaóval és a sütőporral. 

Ezután a keményre felvert hab felét fakanállal keverjük hozzá a masszához, majd kanalazzuk rá a megmaradt habot, szitáljuk rá a sütőporos-kakaós lisztet. Végül óvatosan keverjük össze a masszát.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a habos-masszát. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, helyezzük egy rácsra, és hűtsük ki egészen a tésztát.
Krém hozzávalói:

25 dkg gesztenyemassza
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3/4 cs vaníliás pudingpor
25 dkg margarin
1/2 rumaroma (v. rum)
2 dl tej
3-4 dl habtejszín (v. hulala)



A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel. Ezután adjuk hozzá a maradék tejet, 10 dkg porcukrot, és kevergetve főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki egészen mielőtt a krémhez kevernénk.

A margarint keverjük habosra a maradék porcukorral, a vaníliás cukorral, a gesztenyemasszával, és a rumaromával. Ezután adjuk hozzá a kihűlt pudingot, és keverjük jó habosra a krémet.

A kihűlt tésztáról húzzuk le a sütőpapírt, majd helyezzük vissza a tepsibe. Ezután kanalazzuk rá a gesztenyés krémet, majd simítsuk el egyenletesen.

A habtejszínt (v. hulalát) verjük kemény habbá, majd kanalazzuk rá a gesztenyés krém tetejére, és szintén simítsuk el egyenletesen.  Ezután a hab tetejét díszítsük ízlés szerint., majd tegyük 1-2 órára (v. egész éjszakára) hűvös helyre, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt vízbe mártott késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.
http://gizi-receptjei.blogspot.hu/search/label/s%C3%BCtem%C3%A9ny​

Sárgabarackos-citromos pite.

Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:

 16 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
6 db tojás
1 citrom leve és reszelt héja
20 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
2-3 ek barna cukor
felezett sárgabarack
A puha vajat kezdjük el habosra keverni a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. (ízlés szerint több citromot is tehetünk bele)
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, és mindegyikkel keverjük alaposan össze.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a masszához. Ezután szintén keverjük alaposan össze, hogy egy sima masszát kapjunk.
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a masszához.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát. Ezután a tetejét rakjuk ki felezett sárgabarackkal, majd szórjuk meg a barna cukorral.
Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig, hogy a teteje szép arany barna legyen.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd szeleteljük fel.
http://gizi-receptjei.blogspot.hu/search/label/s%C3%BCtem%C3%A9ny?updated-max=2013-12-02T13:59:00%2B01:00&max-results=20&start=15&by-date=false

Csokoládés-epres brownie

Hozzávalók 20 x 30 cm-es tepsihez:


25 dkg csokoládé (70 %-os)
20 dkg Vénusz sütőmargarin (v. vaj)
 25 dkg barna cukor
3 db tojás (nagy)
4 dkg kakaó
12 dkg liszt
reszelt narancshéj (el is hagyható)
30 dkg eper
A csokoládét tördeljük bele egy edénybe, majd adjuk hozzá a margarint, és a barna cukrot. Ezután kevergetve olvasszuk fel, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk egy kicsit hűlni.
Amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá egyesével az egész tojásokat. (mindegyik tojással keverjük alaposan össze a masszát)
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, és a kakaóport, majd fakanállal keverjük össze.
Az összekevert masszához adjuk hozzá a feldarabolt epernek a felét, majd óvatosan keverjük össze.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele az epres masszát, és egyenletesen simítsuk el. Ezután a maradék eperdarabokat szórjuk rá a massza tetejére, és egy kicsit ütögessük a tepsit az asztalhoz.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 25 percig. Amikor lejárt a sütési idő, vegyük ki a sütőből nehogy nagyon kiszáradjon a tészta. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral és úgy kínáljuk.

Kókuszkocka

Hozzávalók a tésztához:
 40 dkg liszt
1 cs sütőpor
10 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
3 ek olvasztott méz
2 dl tej

A margarint keverjük ki a cukorral, a vaníliás cukorral, az egész tojásokkal, és az olvasztott mézzel. Ezután keverjük hozzá a tejet, majd szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet.
Egy 22x32 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben pár percig, majd rácsra helyezve, hűtsük ki egészen.
Amikor a tészta teljesen kihűlt, vágjuk fel ízlés szerint, majd forgassuk bele a kakaós mázba és a kókuszreszelékbe.
Kakaós máz hozzávalói:

20 dkg porcukor
20 dkg margarin
3 ek kakaó
1 db rumaroma
1 dl tej

A beleforgatáshoz 1,5 cs kókuszreszelék.

A margarint olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a porcukrot, a kakaót és a tejet. Tegyük vissza a tűzre és pár perc alatt kevergetve forraljuk ki. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a rumaromát. (v. ízlés szerint rumot)
A teljesen kihűlt tésztát ízlés szerint szeleteljük fel, majd egyesével  mártogassuk bele a kakaós-rumos masszába. Ezután forgassuk bele a kókuszreszelékbe, majd hagyjuk 1-2 órát állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
A mézes tésztának köszönhetően nem szárad ki, így már pár nappal a fogyasztás előtt megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen tároljuk.
http://gizi-receptjei.blogspot.hu/search/label/s%C3%BCtem%C3%A9ny?updated-max=2013-12-02T13:59:00%2B01:00&max-results=20&start=15&by-date=false