Desszert könyv

Néró







Hozzávalók

  • A tetejére

    5 dkg olvasztott csokoládé

  • A töltéshez

    25 dkg sűrű lekvár

  • A tésztához

    1 csomag vaníliás cukor
    3-4 tojássárgája
    30 dkg porcukor
    50 dkg finomliszt
    fél citrom reszelt héja
    30 dkg Rama 


Elkészítés

A Ramát először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a liszttel, a citromhéjjal és a vaníliás cukorral összegyúrjuk. A masszát sima csöves, vagy csillagcsöves habzsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire kis félgömböket, vagy piskóta alakú formákat nyomunk belőle. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 6-7 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kettőt-kettőt a lekvárral összeragasztunk, végül olvasztott csokoládét csurgatunk rá.

8 Aprósütemény egy receptből

Hozzávalók

  • Hozzávalók
  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • a töltelékhez és a díszítéshez:
  • 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 2-3 evőkanál málnalekvár
  • 1-2 evőkanál narancslekvár
  • 2-3 evőkanál csokoládés mogyorókrém
  • 3-4 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg marcipán
  • porcukor
  • fahéj
  • néhány szem mazsola
  • 15 dkg olvasztott csokoládé
  • szórócukrok
  • néhány csepp zöld mnadulaaroma
  • néhány csepp erős színű citrom- vagy narancsszörp

Elkészítés

  1. A lisztet nagy tálba szitáljuk. Összemorzsoljuk a hideg vajjal, és gyors mozdulatokkal belegyúrjuk a cukrot, valamint a citromhéjat. (Nem szabad sokáig gyúrni, mert akkor a sütemény kemény lesz.) A tésztát 15-20 percre hűtőbe tesszük, majd vékonyra (kb. 3 mm-esre) nyújtjuk.

    A tésztából kiszúrunk:

    16 db 5 cm átmérőjű körlapot, 16 db 5 cm átmérőjű hullámos szélű körlapot - ezek közül 8-nak kiszúrjuk a közepét is -, 16 db szívet, 8 fenyőfát, 8-8 különböző csillagot és 8 perecet.

    A megmaradt tésztából hosszú, vékony rudakat sodrunk, melyekből 5 cm-es kis kifliket formázunk.

    A süteményeket 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Sütőből kivéve kihűtjük, kivéve a kifliket, melyeket még melegen fahéjas porcukorba forgatunk.

    A korongokat kettesével összeragasztjuk málnalekvárral, bevonjuk olvasztott csokoládéval és meghintjük szórócukorral.

    A hullámos szélű korongokat baracklekvárral ragasztjuk össze úgy, hogy felül 
    a kiszúrt közepű párja legyen.A szíveket nutellával töltjük, majd olvasztott csokoládéval és mazsolával díszítjük.

    A fenyők díszítéséhez 3 evőkanál porcukrot kenhetőre keverünk néhány csepp zöld mandulaaromával és néhány csepp vízzel. A zöld mázat széles pengéjű késsel 
    a süteményekre kenjük, és cukordrazséval díszítjük őket.

    A fehér színű csillagokhoz porcukros deszkán kinyújtjuk a marcipánt. A csillagok szaggatójával nyolc marcipán-csillagot szúrunk ki. A süteményeket vékonyan megkenjük narancslekvárral, és rájuk illesztjük a marcipán-csillagokat.

    A sárga színű csillagokhoz 3 evőkanál porcukrot krémesre keverünk 1-3 kiskanál citrom- vagy narancsszörppel. A mázat széles pengéjű késsel a süteményekre kenjük, és szórócukorral díszítjük őket.

    A pereceket bevonjuk olvasztott csokoládéval, és rögtön, mielőtt a csokoládé megkötne, mindegyiket kókuszreszelékbe hempergetjük. A süteményeket tálra rendezzük, és rögtön kínálhatjuk, de lezárt dobozban napokig elállnak.

    http://www.recept-oldal.hu

Hókifli









Hozzávalók

A forgatáshoz

  • 20-25 dkg vaníliás porcukor 

A töltelékhez

0,3 dl rum 

A nyújtáshoz

  • rétesliszt 

A tésztához

2 dl tejföl 

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet a Rama sütőmargarinnal két tenyerünk között elmorzsoljuk, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezután három részre osztjuk, egyenként kissé meggömbölygetjük, majd letakarva kb.15 percre félrerakjuk.
  2. Ez elegendő idő arra, hogy elkészítsük a dió-és a máktölteléket, (ha a kifliket nem lekvárral töltjük). Ehhez a diót a fele porcukorral, a fele mazsolával, a fele reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral és a rummal összekeverjük. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, csak rum helyett tej kerül bele.
  3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 3 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, majd egy 6 centi átmérőjű, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztadarabokat félretesszük, a végén összegyúrjuk és kiszaggatjuk. A tésztakorongok alsó részére 1-1 mokkáskanálnyi tölteléket halmozunk, feltekerjük, majd kissé meghajlítjuk. Így nyeri el kifli formáját.
  4. Ezután Rama sütőmargarinnal kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) kb.15 percig sütjük. A kis kifliket még melegen vaníliás porcukorban megforgatjuk.
  5. http://www.jolkifoztem.hu/recept/hokifli

 Linzer 

Hozzávalók

  • 38 dkg liszt 

  • 25 dkg Rama margarin 

  • 12 dkg porcukor 

  • 1 csomag vaníliás cukor 

  • 3 tojássárgája 

  • 1/2 citrom reszelt héja 

  • sárgabarack lekvár 

  • porcukor 

  • dió 

  • Elkészítés

    1. A lisztet elmorzsoljuk a hideg Ramával, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a 3 tojássárgát, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
    2. Hűtőbe tesszük 20-30 percre, majd egy pillanat alatt átgyúrjuk és lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtju
    3. Különböző alakzatokat szaggatunk belőle, (de duplán, hogy majd talpa is legyen), amiket díszíthetünk sütés előtt és után is.
    4. Sütés előtt fél diószemet nyomhatunk egy párra, illetve tojással megkenve darált dióba is forgathatunk valamennyit.
    5. Előmelegített sütőben 210 fokon 10 percig sütjük.
    6. Sütés után kedvünk szerint meghinthetünk porcukorral néhány sütitetőt, de a lényeg, hogy minden tetőlapocskának készítsünk aljat is, hogy össze tudjuk ragasztani baracklekvárral.
    7. http://www.jolkifoztem.hu/recept/nagyi-linzere​

Vaníliás kifli









Hozzávalók

A kiflik hintéséhez

A tésztához

15 dkg mandula darált

  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 1/2 csomag sütőpor 
  • 1 csipet só 
  • 12,5 dkg kristálycukor 
  • 2 db tojássárgája 
  • 25 dkg finomliszt 
  • 20 dkg Rama margarin 
  • Elkészítés
    1. A lisztet a nyújtódeszkára szitáljuk. A tojássárgákat, a cukrot, a sót, a sütőport és a vaníliás cukrot egy tálba tesszük. A darált mandulát rászórjuk, a Ramát rámorzsoljuk. A keveréket a liszthez adjuk és kézzel meggyúrjuk a tésztát. Ezután legalább egy órára hűtőbe tesszük.
    2. A tésztát kb. 2 cm vastagságú rúdformára nyújtjuk, szeletekre vágjuk és kifliket formázunk a szeletekből. A sütőlapra sütőpapírt helyezünk és erre fektetjük a kifliket.
    3. Előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 12 percig sütjük. A szórócukorral még melegen meghintjük a kifliket.

http://www.jolkifoztem.hu/recept/vanilias-kiflik

Linzer és isler

Hozzávalók:
Tészta:





60 dkg liszt,
40 dkg ráma,
20 dkg porcukor,
1,5 cs sütőpor,
2 cs vaíliáscukor,
2 db tojássárgája
Elkészítés: 
  1. A tésztából linzertésztát gyúrunk, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk.
  2. 180°C fokon pár perc alatt megsütjük.
  3. Ha kihült baracklekvárral összeragasztjuk.
  4. A linzert megszórjuk porcukorral, az islert mártsuk olvasztott csokoládéba.

Linzer

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojásfehérje
  • ízlés szerinti gyümölcslekvár
  • csipetnyi só

A lisztet a porcukorral, a sütőporral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a csipetnyi sóval keverd össze. Morzsold bele a vajat, add hozzá a tojássárgákat. Annyi tejföllel gyúrd össze, hogy a tészta összeálljon. 15-20 percet pihentesd.

Oszd két részre a tésztát, és lisztezett deszkán nyújtsd nagyon vékonyra. Szaggasd ki linzerformával, az egyik tésztaadagot simával, a másikat lyukas közepűvel. Utóbbiakat kend meg a kenhetőre felvert tojásfehérjével. Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd bele a linzereket, és előmelegített sütőben süsd világospirosra néhány perc alatt.

Amikor a linzerek kihűltek, lekvárral ragassz össze egy simát és egy lyukas tetejűt. Ízlésed szerint porcukorral szórd meg a tetejét, és már fogyaszthatod is!

Non plus ultra

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

A tésztához:
20 dkg rétesliszt
12 dkg jó minőségű, hideg vaj
3 dkg porcukor
1 csipet só
1 mokkáskanál vanília kivonat
2 közepes méretű tojás sárgája
1 evőkanál tej

A tetejére:
2 tojás fehérje 
15 dkg kristálycukor
1 teáskanál vaníliával kevert porcukor

A töltelékhez:
kb. 2 dl savanykás házi sárgabaracklekvár (ribizlivel, meggyel is helyettesíthető)

Elkészítés: A tésztához az átszitált lisztet tálba szórom, hozzáadom a sót, cukrot, vaníliát. A tojásokat szétválasztom, a 2 sárgáját 1 evőkanál tejjel elkeverem, a fehérjét félreteszem. A vajat apró forgácsokban a lisztes keverékhez adom, elmorzsolom, majd a tejjel kevert tojássárgájával gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Frissentartó fóliába csomagolom, és egy órára beteszem a hűtőszekrénybe.

A pihentetés ideje alatt a tojások fehérjéből cukorral közepesen kemény habot verek: nem szabad túl keményre verni, mert akkor nem lehet adagolni. Sűrű, krémes állagúvá kell dolgozni.

A sütőt (légkeveréses: 160 fok, hagyományos gázsütő: 3-as fokozat) előmelegítem.

A tésztát kb. 2 mm vékonyságúra nyújtom, 2 cm átmérőjű kerek kiszúró formákkal kis lapokat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kis korongokat.

Minden korongra mokkáskanálnyi tojáshabot adagolok – óvatosan érdemes dolgozni vele, hogy minél kevesebb hab kerüljön a sütemények mellé…

Nagyjából 8-10 perc alatt szép világosra sütöm. A kis félgömböket rácson hagyom hűlni, majd kettőt-kettőt mokkáskanálnyi lekvárral összeillesztek.

http://www.mindmegette.hu/non-plus-ultra-a-felulmulhatatlan-47112