Desszert könyv

Medvehagymás pogácsa 


Hozzávalók 30-40 db-hoz: 200 g tönköly fehér liszt, 50 g tökmagliszt, 1 mk só, 75 g vaj, 200 g tejföl, 1 egész tojás (S-es), 10 g élesztő, 50 ml víz, 1 mk cukor, 3 ek olívaolaj, 15 db medvehagyma levél, 1 tojássárgája


A lisztet kimérjük, és a tökmagliszttel, sóval együtt egy keverőtálba tesszük.
A meleg vízbe szórjuk a cukrot, és az élesztőt, felfuttatjuk.
A lisztes keverékbe tesszük a puha vajat, a tejfölt, a tojást, és az élesztős vizet, és egy robotgéppel összedolgozzuk.
Eléggé nyúlós, ragacsos a tészta, de véletlenül se tegyünk bele több lisztet.
Éppen csak állítsuk össze a tésztát, majd lefedve pihentessük fél órát.
A medvehagymát vágjuk kis darabokra, és az olíva olajon 1 percig futtassuk meg. Hűtsük ki.
A fél óra pihenés után egy jól kilisztezett sütőpapíron a kezünkkel nyújtsuk egy centi vastag téglalappá a tésztát. Alul és felül legyen bőven lisztezve, de ne gyúrjuk, ne dolgozzuk bele a tésztába.
Az olajon medvehagymát kenjük rá a tésztarétegre.
Majd következik a hajtogatás.
A téglalap felső részét hajtsuk le a tészta 2/3-ad részéig, majd az alját hajtsuk erre rá. Így egy háromrétegű csíkot kapunk. 
Majd jobbról balra hajtjuk a tésztát szintén 2/3-os arányban, legvégül balról jobbra hajtjuk át.
Így egy kis kockát kapunk, amit nyújtófával 2 cm vastag lappá nyújtunk.
Egy 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, és papírral bélelt tepsire tesszük.
A tetejüket felvert tojássárgával átkenjük.
170 fokos, légkeveréses sütőben 13-15 percig sütjük. 

Tepertős pogácsa recept
Hozzávalók 4 személyre:

3 dkg élesztő
2 dl tej
csipetnyi cukor
50 dkg liszt
1 dl tejföl
15 dkg margarin
1 kiskanál só
A nyújtáshoz:
liszt
25 dkg darált tepertő
őrölt bors
A megkenéshez egy tojás.

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben futtasd fel. Eközben a lisztet szitáld át, add hozzá a tejfölt, a margarint, a sót, a felfuttatott élesztőt, és alaposan dolgozd ki. Lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra, kend rá a kétszer ledarált tepertőt. Hintsd meg őrölt borssal, és hajtogasd össze, majd lapítsd el. A hajtogatást még kétszer ismételd meg, közben mindig fél órát pihentetve. Végül nyújtsd jó kétujjnyi vastagra, lisztezett késsel rácsozd be, és egy közepes méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki. Felvert tojással kend meg, és tepsire sorakoztatva, forró sütőbe téve, 200 fokon kb. 20 perc alatt süsd mosolygósra.

http://www.finomreceptek.hu/aprosutemenyek-kepekkel/tepertos-pogacsa-recept

 http://www.ritakonyhaja.hu/